Ras-info


Jack Russell Terriërs danken hun naam aan dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in de 19de eeuw in het dorp Swymbridge in Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en had een terriër nodig die goed en zelfstandig ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de jack russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht. 

De hedendaagse jack russell terriër is in Nederland meer en meer een huishond geworden, maar dat jachtinstinct zit er nog wel in, bij de één wat meer als bij de ander, maar haast geen ene jack kan een loslopend (tam) konijntje weerstaan….

Denk daar wel aan als u een jack russell terriër wilt aanschaffen en daarnaast bijvoorbeeld konijnen, cavia’s en/of kippen heeft.

Uit eigen ervaring weet ik dat katten geen probleem hoeven te zijn, helemaal als de pup opgroeit samen met katten.

 

Een jack russell moet consequent worden opgevoed (maar dat geldt eigenlijk voor elke hond); het zijn pientere hondjes, die precies doorhebben als ze het baasje voor de gek kunnen houden.

Een puppy-cursus volgen is geen overbodige luxe met deze rakkers. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels en kunnen fijne speelkameraadjes voor kinderen zijn. 

Meestal hoor je vertellen dat een jack russell erg veel lichaamsbeweging nodig heeft, maar ik vind dat ze niet echt veel meer beweging nodig hebben dan de meeste andere hondenrassen, al lijken ze buiten bijna onvermoeibaar! 

Jack russells zijn er in drie vacht variëteiten: glad, ruw en "broken" coat (= vacht tussen glad en ruw in). De ideale schofthoogte is tussen de 25 en 30 cm en de kleur is wit met eventueel "tan" en/of zwarte vlekken, maar wit moet overheersen. (tan is een rood-bruine kleur die kan variëren van heel licht tot kastanje). Helemaal wit mag ook.


WAARSCHUWING:
Overal op internet zie je zogenaamde “black and tan” jack russell terriers te koop aangeboden, maar let op …. Dit zijn geen echte jack russells, maar gewoon (vaak dure) bastaardjes. Elke rashond wordt gefokt volgens een rasstandaard, daarin staan de eigenschappen waar je een bepaalde rashond aan herkend. Bij de jack russell staat dat het een WITTE hond moet zijn met eventueel vlekken in de kleur tan en/of zwart, maar wit moet overheersen. Bij een raszuivere hond is de kleur  genetisch vastgelegd. Je koopt toch ook geen rottweiler in de kleur wit of een golden retriever die wit/bruin gevlekt is ? En als zo’n fokker al liegt over de afstamming van zijn hondjes, waar liegt hij dan nog meer over ?

 

Bij twijfel neem gewoon even contact op met de rasvereniging. (NVJRT)